LE MUTSAERT — DE MUTSAARD
Een poëzie-epidemie trof een reeks straatnaamborden in Laken. Het resultaat? Straatnamen waar fragmenten van gedichten aan zijn toegevoegd. Het tegengif? De gemeente doorkruisen om ze te ontdekken.
Met een ‘poëtische besmetting’ van een vijftigtal straatnaamborden laat Christian Israel de gedichten van Miriam Van hee infiltreren in het straatbeeld. De straatnaamborden werden vervangen door iets grotere exemplaren, waarop het gedicht van Van hee te lezen is in het Frans en het Nederlands. De twee versies van het gedicht zijn met elkaar vervlochten, zonder elkaar echt te raken, als een metafoor voor Brussel.
" uit brussel weggelopen als een vlek
heeft deze plek van alles meegenomen:
haar warme en haar kille stijlen, haar asfalt
en haar kasseien, haar tweetaligheid
en haar reliëf, maar in bescheiden mate "
locatie
Deze Brusselse woonwijk aan de grens met het Vlaams Gewest en in de schaduw van de Heizel onderging belangrijke stedenbouwkundige ontwikkelingen naar aanleiding van de wereldtentoonstellingen van 1910 en 1958. Het Chinees Paviljoen en de Japanse Toren liggen vlakbij. Er is hoogbouw uit de jaren 1960, maar ook een tuinwijk met typische arbeiderswoningen uit de jaren 1920. De Wandstraat is een levendige winkelstraat die als een hoofdader door de Mutsaard loopt. Het kanaal en het Koninklijk Domein van Laken scheiden de Mutsaard af van de rest van de stad.
Sinds april 2008 is het werk van kunstenaar Christian Israel i.s.m. dichteres Miriam Van hee te zien in de Mutsaardlaan, de Wandstraat, de Gustave Demanetstraat en de Jean de Bolognelaan.
partners
Passa Porta werkte hier samen met ERG, GC Heembeek-Mutsaard, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis / Chinees Paviljoen, LACA, Bibliothèque communale, Bibliothèque publique du Christ Roi, Wijkcomité De Wand-Dikke Linde, de handelaarsvereniging, Jeugdhuis 't Mutske, Jan Ruusbroeckcollege, Maria Assumptalyceum en Koningin Astridschool
MBOGO OÙ ES-TU, WAAR BEN JE?
In Jette staat een sculptuur van roestvrij staal die speelt met de verschillende mogelijke gezichtspunten. Kinderen ravotten er rond palen waarop woorden staan die je alleen van bovenaf kunt lezen.