TIJDCAPSULE — TESSERE
Onder het Begijnhof ligt een tijdcapsule begraven. Die weerspiegelt een gedachte:
hoe kun je poëzie door de eeuwen heen bewaren?
Verdergaand op het idee om de gedichten van Fabio Scotto zowel te ontsluiten als te bewaren voor de eeuwigheid creëerden Richard Venlet en Sophie Nys een tijdcapsule die onder het Begijnhofplein werd begraven. De capsule bevat een LP met Scotto’s gedichten en een platenspeler. Het is een koffer waarin woorwerpen of informatiedragers hermetisch bewaard worden, met als doel te communiceren met mensen in een verre toekomst.
" Vanaf de straat is het niet zichtbaar
Je moet in het donker naar boven
het onbekende tegemoet
(wie weet hoe oud zou ik nu zijn
als ik daar was of lag te slapen
languit in de groene weide
uit The Devils van Ken Russell)
De deur gaat open
zacht licht glijdt over de muren
druppelsgewijs
Boven "
locatie
Decennialang was het centrum van Brussel voorwerp van stadsvlucht en verwaarlozing. In de jaren 1990 begon het tij te keren, met name in de wijk rond de Dansaertstraat, die van de Beurs naar het Kanaal loopt. De buurt werd aantrekkelijk voor een jonge, kapitaalkrachtige middenklasse. Deze evolutie zorgde voor een niet te stuiten gentrification. Je vindt er sociale appartementen naast trendy lofts, goedkope telefoonwinkels naast designwinkels, daklozen naast modebewuste bobo's. De tegenstellingen maken van deze wijk een levendige en boeiende plek. In deze wijk bevindt zich ook het internationale literatuurhuis Passa Porta.
Sinds januari 2012 zijn de gedichten van Fabio Scotto samen met een LP en een platenspeler ingegraven in een tijdcapsule onder het Begijnhofplein, een werk van Sophie Nys en Richard Venlet.
partners
Passa Porta werkte hier samen met GC De Markten, Le Chant des Rues - Interpôle, Modo Bruxellae, Dienstencentrum Het Anker, Puerto - begeleid wonen, het Klein Kasteeltje, Pacheco Instituut - Pact ateliers, Centre Don Bosco - Tele Service, Maison des Enfants Saint-André, Antenne Sociale Stéphanie - OCMW Brussel en Archief van de Stad Brussel.
DE APPEL — LA POMME
Een van de straatlantaarns in het Huart-Hamoirpark is getransformeerd. De kunstenaar verving de lamp door een appel en creëerde zo een boom, waarop de tekst van de dichter te lezen is.