CHARNECA & MEMÓRIA

filip van dingenen

Geïnspireerd door het nieuwe gedicht 'Charneca & Memória' van de Portugees Paulo Teixeira, realiseerde beeldend kunstenaar Filip Van Dingenen deze eikenhouten brug over de Molenbeek in het moeras van Ganshoren.

Op de brug is het gedicht in drie talen te lezen. Er staat ook een telescoop op gemonteerd, waarmee de lezer-wandelaar kan inzoomen op het landschap, de natuur en de sociale woonblokken die opduiken boven de boomkruinen van het natuurgebied.

'Het lezen van Teixeira's gedicht is als een wandeling door een landschap. Een tocht van stad naar platteland, van heden naar verleden, en terug. Het gedicht start bij de Basiliek van Koekelberg - dat lege pakhuis van God - en eindigt in een poel. Net als het gedicht maakt mijn artistieke interventie de lezer-toeschouwer tot hoofdpersonage in het landschap. De brug is een ontmoetingsplaats waar gedicht, verbeelding en beschouwing samengaan.'

Filip Van Dingenen

werking

Ganshoren 3 © Maurine Toussaint

In november 2006 brachten dichter Paulo Teixeira en beeldend kunstenaar Filip Van Dingenen samen een bezoek aan Ganshoren. Ze werden getroffen door de overgang van stad naar platteland en door de aanwezigheid van het verleden in de verhalen van vandaag. Teixeira schreef het gedicht ‘Drasland en Herinnering', dat Van Dingenen verwerkte in een lichtkrant, naast een video-installatie over de lokale traditie van de Sint-Martinusstoet. Parallel werden er poëzieworkshops georganiseerd voor leerlingen van Nederlandstalige en Franstalige basisscholen, rond het thema ‘bij mij thuis / thuis in Ganshoren'. De resultaten werden gepresenteerd in Gemeenschapscentrum De Zeyp. Tot slot legde Van Dingenen een eiken brug over de Molenbeek.

de kunstenaar

Dingen

Filip Van Dingenen maakt video's, performances en installaties, en is betrokken bij internationaal onderzoek. Sinds zijn eerste experimenten creëert hij met behulp van verschillende media parallelle werelden tussen fictie en werkelijkheid. Zijn projecten Zoonation en Bobby's Heaven gaan uit van een intense fascinatie voor dierenparken, die voor Van Dingenen een soort utopische plekken zijn. In opdracht van 30CC coördineerde hij het project Snorkelzone waarbij hij naar de Leuvense buurt Sint-Geertrui-Valkerij trok om samen met de bewoners een publiek kunstwerk te maken. Op verzoek van het centrum voor hedendaagse kunst Wiels dook hij in de geschiedenis van het gebouw en van de gemeente Vorst.

Zie ook www.fantaman.net

Capture D’Écran 2019 04 04 À 10 42 04